domingo, 2 de marzo de 2008

Cultura és...

Cultura són tantes coses que és quasi un impossible enumerar-les totes sense deixar-se’n cap. És el que els mitjans ens venen com a cultura: les exposicions, xerrades, estrenes... És també saber d’on venim, conèixer la nostra tradició literària, la història...
Però, sobretot, som nosaltres mateixos: el nostre comportament, els nostres valors, el què fem, el què diem, el què pensem...
La cultura és el significat que nosaltres i el nostre entorn donem a tot allò que fem i que ens envolta. És una manera de classificar, d’establir una diferència entre nosaltres, i “els que són com nosaltres”, i els que no. Cultura és també un judici.
A través seu, determinem el què està bé i el què està malament, quin comportament és correcte i quin és reprovable... I de la mateixa manera, establim el què ens agrada i el què no. I el què acceptem... i el què no.


Però, com gairebé tot, es pot sintetitzar:
1
1 f. [LC] Acció de cultivar; l’efecte.
1 2 f. [LC] [PE] Conjunt de les coneixences literàries, històriques, científiques o de qualsevol altra mena que hom posseeix com a fruit de l’estudi, de les lectures, de viatges, d’experiència, etc.
2 1 f. [LC] [AN] [PE] Conjunt dels símbols, valors, normes, models d’organització, coneixements, objectes, etc., que constitueixen la tradició, el patrimoni, la forma de vida, d’una societat o d’un poble.
2 2 [CO] [LC] cultura de massa Cultura que, difosa pels mitjans de comunicació de massa, pretén aconseguir l’acceptació de la major part de la societat.
[Diccionari de la llengua catalana. Institut d’Estudis Catalans]

1 comentario:

Tomás dijo...

I com definim la incultura i quines són les seves obres? La RAE no s'hi mulla gaire.